PROTETICA DENTARA
Art Dental Studio
Protetica dentara înseamnă refacerea dinților prin lucrări fixe: fațete, coroane și punți dentare, precum și prin lucrări mobile sau mobilizabile: proteze totale sau parțiale, proteze scheletate cu sisteme speciale, proteze pe implanturi.
LISTA NOASTRA DE TRATAMENTE PROTETICE
Art Dental Studio
- Fatete ceramice sau din compozit;
- Coroane/punti pe implant;
- Coroane si punti metalo-ceramice sau integral ceramice;
- Proteze acrilice si elastice, totale si partiale;
- Proteze pe implanturi;
- Proteze scheletate cu sisteme special.
AVANTAJELE
PROTETICII DENTARE
Art Dental Studio
Economisirea timpului
Este o metoda de tratament rapida, care nu necesita foarte multe programari.
Fara interventii chirurgicale
Acest tratament nu necesita nicio interventie chirurgicala.
Fara contraindicatii
Acestea pot fi utilizata chiar si atunci cand nu este posibila aplicarea implanturilor.
Economisesti bani
Protetica dentara este o metoda de tratament mai accesibila.
Ai intrebari legate de protetica dentara?
Ce este o punte dentara?
Care este numarul maxim de dinti care pot fi inlocuiti cu o punte dentara?
Cand sunt indicate puntile dentare?
Ce preturi au puntile dentare si de ce depind?
TIPURI
PROTETICA DENTARA
Art Dental Studio
O punte dentara (un pod) este o structura fixa si este un mod excelent de a inlocui dintii absenti. Exista mai multe tipuri de punti dentare. Tu si medicul dentist veti discuta despre cele mai bune optiuni pentru cazul tau.
Podul „traditional” este cel mai popular tip si este, de obicei din metal si ceramica (portelan aplicat pe un suport metalic). Acest tip de punte consta din doua coroane care acopera doi dinti de ancorare (dinti stalpi) si la ei se anexeaza puntea (dintii artificiali); spatiul gol (bresa) este de unul sau mai multi dinti.
Situatii in care sunt indicate si cerute puntile dentare:
- umplerea bresei dentare (spatiului ramas dupa extractii dentare)
- mentinerea formei fetei
- impiedicarea inclinarii dintilor vecini bresei (spatiului gol)
- reabilitarea functiei masticatorii si fonatiei
- reabilitarea zambetului
Click aici pentru detalii
Ce implica o punte dentara?
O punte dentara necesita de obicei doua sau mai multe vizite. In timp ce dintii stalpi sunt anesteziati, se pregatesc prin eliminarea unei parti din smalt, pentru a permite o coroana. Pe urma se ia o amprenta foarte precisa, care va fi trimisa la un laborator dentar. In plus, va fi realizata o punte provizorie in cabinet care va fi purtata mai multe saptamani, pana la urmatoarea programare.
La o urmatoare vizita, puntea permanenta va fi atent verificata, ajustata si cimentata. Ocazional, medicul stomatolog poate cimenta puntea doar provizoriu, ca sa permita dintilor si tesuturilor sa se obisnuiasca cu noua lucrare. Lucrarea protetica va fi cimentata definitiv la o urmatoarea programare. Vei primi instructiuni de ingrijire la incheierea procedurii. Periajul corect, folosirea atei dentare si vizitele dentare regulate vor prelungi durabilitatea noii lucrari protetice. Puntile dentare sunt foarte durabile, insa chiar si acestea pot avea nevoie de inlocuiri sau necesitatea de a fi re-cimentate din cauza uzurii.
O coroana dentara este o piesa care acopera intreaga suprafata a dintelui restaurand atat forma, cit si dimensiunea sa originala. O coroana protejeaza si intareste structura dintelui, care nu poate fi reconstituit cu obturatii sau alte tipuri de restaurari.
Desi exista mai multe tipuri de coroane, cele metalo-ceramice (in culoarea dintelui) sunt cele mai populare. Ele sunt extrem de durabile, dar ca cele mai multe restaurari dentare, ar putea avea nevoie in cele din urma sa fie inlocuite. Coroanele de portelan sunt facute pentru a se potrivi cu forma, marimea si culoarea dintilor oferindu-va un zambet natural,frumos, de lunga durata.
Situatii in care sunt indicate coroanele dentare:
- dinti fracturati
- motive estetice
- dinti cariati
- dinti tratati endodontic
- dinti cu obturatii mari
Click aici pentru detalii
Ce presupune o coroana dentara?
O coroana dentara necesita de obicei 3-4 programari. Prima programare va include mai multe amprente (forme) care vor fi folosite pentru a crea coroana particularizata. Un mulaj va fi de asemenea folosit pentru a crea o coroana temporara (provizorie).
Mulajul va ramane pe dintele preparat pentru aproximativ doua saptamani, pana cand coroana dvs. noua este fabricata de catre un laborator de tehnica dentara. In timp ce dintele este anesteziat (amortit), medicul dentist il va pregati prin inlaturarea oricarui proces carios si conturarea suprafatelor pentru ca viitoarea coroana sa se potriveasca in mod corespunzator. Odata ce aceste detalii sunt realizate, coroana temporara va fi plasata cu ciment temporar si muscatura dvs. va fi verificata pentru a ne asigura ca este corecta. La urmatoarea programare coroana temporara va fi indepartata, dintele va fi curatat, si noua dvs. coroana va fi atent plasata pentru a ne asigura ca spatiul si muscatura sunt corecte. Veti primi instructiuni de ingrijire si indicatii pentru controale regulate la cabinet.
Tipuri de coroane:
- metalo ceramice
- integral ceramice
- din zirconiu
Protezele dentare reprezinta lucrari de ordin protetic menite sa subtituie dintii absenti de la nivelul arcadelor dentare. Astfel, protezele dentare pot fi partiale (substituind un numar limitat de dinti, se ancoreaza prin mijloace speciale de dintii vecini) sau totale (substituind toti dintii, arcadele dentare fiind complet edentate – lipsite de dinti). Protezele dentare sunt confectionate din acrilat sau materiale total fizionomice.
Despre Protezele Scheletate
Protezele dentare sunt impartite in doua clase mari: proteze totale si proteze partiale. Proteza scheletata face parte din categoria protezelor dentare partiale mobile si este recomandata pacientilor care mai au cativa dinti naturali sanatosi. Aceasta este compusa dintr-un schelet metalic din crom-cobalt, invelit intr-un material acrilic unde sunt pozitionati dintii artificiali.
Click aici pentru detalii
Proteza scheletata este o alternativa eficienta si moderna pentru pacientii care prezinta contraindicatii la implantele dentare, din cauza unor boli ale organismului, cum sunt diabetul si afectiunile cardiovasculare sau din cauza unor probleme ale cavitatii bucale, cum ar fi igiena orala precara, lipsa osului care serveste ca suport pentru implant sau din pricina elementelor anatomice vecine care sunt in contradictie cu introducerea implantului.
Lucrarile dentare care implica aplicarea protezelor scheletate sunt extrem de complexe si necesita mare finete deoarece presupun doua parti elementare: partea fixa (aplicarea unei punti dentare pe dintii restanti) si o parte mobilizabila (are un schelet metalic subtire ce leaga partile edentate si ocoleste dintii restanti). Pe dintii de la marginile puntii se monteaza anumite unelte speciale (telescoape, culise, capse, sisteme articulate, sisteme magnetice), prin intermediul carora proteza scheletata este fixata de punte, oferind, de asemenea, un aspect estetic placut si un plus de confort pacientului. Un alt avantaj al acestui tip de lucrare dentara este costul destul de scazut in comparatie cu pretul realizarii unui implant dentar.
De asemenea, timpul de efectuare al tratamentului cu proteza scheletata dureaza doar 3-4 saptamani, spre deosebire de implantele dentare care dureaza circa 6 luni de zile. In cazul aparitiei unei probleme, proteza scheletata nu este total compromisa, deoarece se poate inlocui doar dintele cu problema.
Datorita suportului realizat din aliaj metalic, proteza este foarte rezistenta. Sistemele speciale care ajuta la atasarea protezei de dintii naturali ai pacientului sunt total invizibile privirilor neavizate. Desi sunt proteze mobile si trebuie scoase atunci cand se supun igienei corespunzatoare, protezele scheletate sunt foarte fixe atunci cand se folosesc. Curatarea protezei scheletate este destul de usoara, ea putand fi scoasa din cavitatea bucala si periata ca dintii naturali. Datorita faptului ca este ancorata de dintii restanti, proteza scheletata este extrem de rezistenta si fixa, chiar si in timpul masticatiei si vorbirii.
CLIENTII NOSTRI
SUNT MULTUMITI
Art Dental Studio
„Din cauza faptului ca am avut contraindicatii la implanturile dentare, a trebuit sa apelez la protetica dentara printr-o proteza scheletata. O am de mai bine de un an si nu ma pot plange, recomand Art Dental Studio cu incredere”
Avram Ionescu
„In urma unui control mi s-a zis ca imi este recomandata o punte dentara pentru dintii laterali drepti. Prin aceasta metoda am scapat de problemele legate de functionarea corecta a dintilor. Se simt de parca ar fi naturali.”
Lavinia Stanciu
„Ca urmare a unui mic accident neplacut, am pierdut un dinte, insa cei de la Art Dental Studio s-au ocupat de problema mea si am optat pentru o coroana dentara. Sunt total multumita de rezultat.”
Teodora Epure
Cum se desfasoara tratamentul cu punte dentara?
O punte dentara necesita minim doua vizite. In cadrul acestor lucrari, dintii stalpi sunt anesteziati, iar in acest sens, vor fi pregatiti pentru eliminarea unei parti din smalt, iar acest lucru va permite aplicarea coroanei. Dupa care se va lua o amprenta, care va fi trimisa la un laborator de tehnica dentara.
In unele cazuri va fi realizata o punte provizorie care va fi purtata pana la cimentarea puntii dentare.
Dupa care puntea permanenta va fi ajustata si cimentata. Medicul stomatolog o sa iti ofere instructiuni de ingrijire la incheierea procedurii. Pentru ca lucrarea sa fie de durata, este important si periajul corect, utilizarea atei dentare si de asemenea vizitele regulate la cabinet.
Aceste punti dentare pot fi utilizate foarte mult timp, iar durabilitatea lor nu va lasa de dorit.
Situatii cand coroanele dentare sunt recomandate
O coroana dentara este o structura care acopera intreaga suprafata a dintelui restaurand atat forma, cat si dimensiunea sa originala. Exisita unele cazuri in care este recomandata utilizarea acestor coroane, si anume:
- dinti fracturati;
- motive estetice;
- dinti cariati;
- dinti tratati endodontic;
- dinti cu obturatii mari.